Μύθοι και Πραγματικότητες στην εγκυμοσύνη (μέρος Ι)

Μύθοι και Πραγματικότητες στην εγκυμοσύνη (μέρος Ι)

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή της γυναίκας. Μια έγκυος από την αρχή κιόλας της κύησης  ακούει  πολλά  "πρέπει" και "μη"  από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της. Ποιά από αυτά όμως ισχύουν στην πραγματικότητα και ποιά αποτελούν μύθο;

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό. Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Εκτός από ειδικές περιπτώσεις η έγκυος μπορεί να έχει την καθημερινότητα που είχε και προ εγκυμοσύνης. 

Η γυμναστική για παράδειγμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυξάνει την ευεξία και την υγεία της γυναίκας. Προτείνονται 150min την βδομάδα  και υπάρχουν είδη γυμναστικής όπως  pilates, yoga , κολύμβηση και περπάτημα που συστήνονται ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες.

Απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή;

 Η απάντηση είναι όχι. Το σεξ επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο. Μελέτες έδειξαν πως η προσταγλανδίνη του σπέρματος δεν είναι αρκετή σε ποσότητα για να προκαλέσει τοκετό.

Δεν επιτρέπεται η γάτα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Λάθος. Για προληπτικούς λόγους  οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν να καθαρίζουν την άμμο υγιεινής. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης του τοξοπλάσματος είναι μεγαλύτερος όταν καταναλώνεται κόκκινο κρέας το οποίο δεν έχει ψηθεί σωστά πχ. *medium rare * φιλέτο παρά από ένα κατοικίδιο. 

Η καφεΐνη απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Μύθος. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες από την  American Journal of Obstetrics and Gynaecology, η ποσότητα  καφεΐνης που επιτρέπεται να λαμβάνει η έγκυος ημερησίως είναι 200mg. O ελληνικός καφές έχει 40-50mg καφεΐνης ενώ ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου έχει 145mg. 

Sofia Oikonomou

Η Σοφία Οικονόμου είναι Μαία απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. 

Παραδίδει μαθήματα σε μέλλουσες μητέρες για την προετοιμασία του τοκετού καθώς και συμβουλευτική για τον μητρικό θηλασμό.

Είναι διαχειρίστρια της σελίδα "I love my midwife"  όπου παρέχει συμβουλές για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Το διάστημα αυτό  είναι συνεργάτης του γυναικολόγου και μαιευτήρα Dr.Ηλία Κατσίκη .

Διαβάστε ακόμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ